Factori externi de risc:
Competitia este cel mai important factor extern. In primul rand dezvoltarea tehnologiei intr-un ritm atat de alert a redus timpul de actiune al schimbarilor competitive. In al doilea rand, schimbarile foarte rapide in trenduri si moda, folosirea demografiei, a sondajelor, a focus grupurilor si intelegerea puterii media pot pentru multe organizatii sa influenteze abilitatea de a intelege, planifica si gestiona riscurile competitive. De altfel, diversificarea poate fi o strategie salvatoare in unele cazuri.
• Riscuri politice
Schimbarile frecvente ale regimului politic si ale structurii guvernului sunt fapte care duc la nesiguranta in afaceri; neindeplinirea strategiei propuse de guvern; deficit de formare profesionala, de cultura tehnologica la nivelul celor care iau decizii politice; aparitia unor puternici factori de risc in momentul in care decalajul dintre 'imaginea ghid' si efectul in plan imediat devine incontrolabil. Optimismul politic se loveste de inertii de mentalitate sau de actiune, de diferenta dintre dorinta oamenilor de afaceri de a pune in practica politica si legislatia privind dezvoltarea afacerilor si societatea reala.
Riscurile politice includ: modul de impozitare; tarifele si alte bariere de comert; modul de angajare de personal; convertibilitatea si schimbul valorii monetare; rata de interes; granturile; licente/monopoluri; sanatate/mediu si siguranta; nationalizare/expropriere etc.
• Riscuri comerciale - nivelul costurilor, al crizelor economice, al materialelor neprelucrate, embargouri, blocade economice
• Riscuri comunitare – intreruperea serviciilor esentiale – apa, electricitate
• Riscuri de reglementare – interdictii la transferuri valutare, anulari de autorizatii de import
• Riscuri de mediu
Conditii climatice grave: canicula, valuri de frig, furtuni, cutremure.
Nevoia de a te conforma regulilor si legislatiei mediului, implica de multe ori costuri considerabile – uneori rentabilitatea afacerii scade datorita acestor costuri. In cazul in care furnizorii se confrunta cu astfel de probleme, costurile afacerii initiale pot creste foarte mult. Nerespectarea legislatiei de mediu si ciocnirea cu grupuri de presiune pot afecta imaginea firmei.
• Riscuri legate de relatiile cu subcontractanti si parteneri
• Riscuri sociale
Conflicte sociale in tara; incertitudinea imbunatatirii semnificative a educatiei populatiei privind combaterea criminalitatii economice; reticenta de a anunta organele abilitate sa efectueze cercetarea, pentru ca numai o informatie din partea victimei permite investigarea faptei comise, urmarirea si arestarea infractorului. Elementul esential este constientizarea schimbarilor care se impun la adaptarea sistemului economic concurential globalizat, urmat de schimbarea mentalitatilor. Tendintele sunt influentate de marirea sentimentului de nesiguranta al oamenilor, care se indreapta catre servicii, produse si comportamente care sa le ofere o anumita siguranta cumparand produse de aparare si prevenire, de la arme profesionale pina la aparatele de filtrare a apei.
• Riscuri juridice
Problemele legislative care trebuie solutionate sunt cele legate de asigurarea securitatii muncii si partajarea costurilor.
Riscul de documentatie: rezulta din erori sau omisiuni in documentare. Acesta lucru poate fii un rezultata al neintelegerii sau ignorantei, interpretarea semnificatiei termenilor si expresiilor juridice, sau a nu-ti face timpul necesar verificarii documentelor inainte de a fi semnate. Uneori, acest fel de greseli pot fii fatale. Contractele standard sunt de obicei simple sau au o forma standard, insa este necesar si obligatoriu a fi revizuite pana sunt intelesi toti termenii si conditiile.
Daca contractul nu este standard, in special, daca implica termeni sau parteneri straini, atunci cel mai bun lucru este consultarea unui avocat. Nu trebuie uitat insa ca responsabilitatea negocierii termenilor contractului nu revine avocatului. Cel care semneaza contractul trebuie sa fie constient de acest lucru.
Riscul de jurisdictie: In afacerile cu parteneri straini, trebuie avut in vedere faptul ca, desi contractul se supune legilor unei tari, oricare dintre parteneri isi poate pleda cauza in tara in care sansele lui de succes sunt mai mari.
Riscul de securitate
Litigiul: Costul litigiului, financiar si ca timp, poate fii extrem de mare. Cand se studiaza rapoarte sau alte documente trebuie avute in vedere referintele la actiuni legale. Credinta este ca „orice ar merge prost, altcineva plateste. Aceasta „compensatie”, oricare ar fi justificarea sau cauza ei, devine foarte raspandita.
Descoperirea
• Riscul penal (criminal risk) cuprinde:
Frauda, incluzand actiunile unor angajati. O afacere poate pierde foarte mult prin falsificari, chiar daca angajatul responsabil nu are un beneficiu financiar. Trebuie luat in seama modul in care angajatii sunt recompensati atunci cand trebuie sa-si asume riscuri in numele afacerii. Un alt risc poate aparea atunci cand un angajat isi paraseste locul de munca si nu stii ce poate lua cu el la noul loc de munca. Acest lucru a fost si mai mult usurat de computere: transferul unui fisier se poate face doar in cateva minute. Este posibil ca unii angajatii, suspectand ca vor urma sa fie concediati, pot distruge informatii pretioase sau pot virusa sistemul. Mai mult, prin termenii de contract care specifica, in momentul concedierii, un preaviz de 2 saptamani, afacerea este expusa unui risc prea putin controlabil, in ciuda faptului ca exista legislatie care reglementeaza acest gen de fraude.
Spionajul industrial este o problema acuta in unele domenii, fie vorba de angajati corupti sau metode sofisticate de furt de informatie. De obicei, afacerile pasibile de astfel de riscuri sunt constiente de consecinte si se protejeaza eficient.
In concluzie, cele mai des intalnite riscuri penale sunt:
- daunele penale, cum ar fi incendierea cu intentie
- furtul de piese, de secrete de serviciu
- cheltuirea peste bugetul planificat
- spionajul industrial
- nerespectarea aspectului confidential al negocierilor, al actelor
- ascultarea convorbirilor fara mandatul procuraturii
- mesaje postale mincinoase referitoare la numele domeniului in internet
- coruptia angajatilor, a politistilor, a judecatorilor
- controlul penal al afacerilor, fraudele, inclusiv cele rezultate in urma actiunii angajatilor consortiului
- falsificarea semnaturii, actelor, planurilor, facturilor fiscale
• Riscul privind terorismul de inalta tehnicitate
• Riscul economic – influentat de riscul financiar, inflatie si de transfer financiar.
Economia este ciclica, cu fluctuatii potentiale mari in activitate. Oricum, trecerile si schimbarile de piata, se intampla foarte repede, lasand de cele mai multe ori pierderi ireparabile.
• Riscul de piata
In cea mai simpla forma acest fel de risc inseamna expunerea la o schimbare brusca, adversa in pret sau valoare a ceva in care sunt facute tranzactiile sau in investitii. O disciplina importanta, unde riscul de piata este devine factor principal, este practica marketingului de piata. Acest lucru implica calcularea profitului sau a pierderilor in preturi de piata curente. Forme ale riscului de piata: riscul de inventar, riscul de lichiditati.
• Riscul in utilizarea tehnologiei informatiei
Afacerea se bazeaza pe calitatea informatiei pe care se sprijina deciziile, incluzand:
-costurile fiecarui proces si la orice nivel
-fiscalizarea-actualaa si viitoare.
-pietele: volum si preturi
-competitia: cine este, pozitionarea lor si intentiile-prezente si viitoare
-resursele-costuri si disponibilitati, incluzand resursele umane
-tehnologia: utilizand dotarile existente si constientizand ceea ce trebuie
-financiar: cash, profituri si balante
Pentru a conduce o afacere trebuie sa stii tot ce se intampla.
• Riscul de tara
Riscurile aditionale inerente in tranzactiile cu un stat; riscul de suveranitate al statului sau alte afaceri in strainatate; risc dat de instabilitatea legislatiei; regimul neclar al investitiilor, modificari frecvente ale structurilor statale si conditiilor social politice in care se desfasoara activitatile unui proiect.
Riscul de tara implica o multitudine de factori. Pentru fiecare tara trebuie luat in considerare:
-riscul politic, incluzand controlul schimbului sau alte restrictii aplicate repatrierii/remiterii de profit, capital sau alte plati
-stabilitatea economica si sociala
-costurile si timpul alocate vizitelor in strainatate, si angajarii de personal local
-alegerea unui agent sau reprezentant local de incredere
-practicile comerciale, obiceiurile si etica specifice tarii respective
-legislatia comerciala si efectiva ei aplicare
-restrictiile practicate investitorilor straini
-intarzierile in transferul banilor
-probleme specifice afacerilor controlate de la distanta.
• Riscul psihosocial si acceptarea lui de catre populatie care depinde de:
-de cine este controlat riscul, publicul expunindu-se riscului pe care crede ca-l controleaza. (exemplu conducerea autovehicolului)
-daca este voluntar sau impus, cel voluntar fiind mai usor acceptat
-daca riscul este natural sau industrial, riscurile artificiale fiind mai greu de suportat
-daca riscul este obisnuit sau exotic oamenii temindu-se de necunoscut, de tehnologiile noi
-daca riscul este memorabil sau nu, populatia vrand sa uite crizele
-daca riscul este cronic sau iminent catastrofal, publicul fiind mai interesat de riscuri catastrofale decat de cele cronice ca fumatul
-daca riscul poate fi cunoscut sau nu, lumea fiind mai calma daca se convinge singura de prezenta pericolului, ferindu-se de incertitudine
-daca riscul este moral sau imoral, nivelul de acceptare putind fi zero, de exemplu pentru omoruri, copii molestati.
• Riscul de razboi
In mod evident, in functie de domeniul abordat sau de categoria pe care o putem considera drept baza de clasificare, se pot genera un numar semnificativ mai mare de exemple de sistematizare a tipurilor de riscuri, scopul acestei prezentari fiind numai acela de a le identifica si trece in revista pe cele majore, detalierea urmand a se face functie de fiecare caz in parte. Structura de identificare a riscurilor pe diverse capitole, prezentata mai sus, este una complexa, fiind uneori mai greu de aplicat in cadrul unor organizatii mai mici datorita acestui considerent dar obligatorie de luat in seama pentru obtinerea de succese.