Riscurile interne sunt:

 

• Riscuri legate de ambiguitatea obiectivelor sau a prioritatilor.
• Riscuri datorate incoerentei caietelor de sarcini.
• Riscuri legate de imprecizia definirii unor responsabilitati/activitati concrete in cadrul companiei.
• Riscul tehnologic, de productie, inovatie-modernizare, tehnic: incompatibilitatea intre tehnologiile vechi si noi, aplicarea gresita a rezultatelor inovatoare de modelare–simulare folosind tehnologia informatiei.

Riscul tehnologic apare ca urmare a neindeplinirii modernizarilor, inovatiilor scontate in domeniul productiei. Vizeaza aspecte ca: fiabilitatea si estetica produselor sau tehnologiilor de fabricatie, eficacitatea sistemului informatic in productie.

Riscul de productie are drept componente riscurile asociate utilizarii sau dezvoltarii de noi tehnologii. Riscul de productie vizeaza aspecte care concura la nerealizarea produsului in termenii prevazuti in contracte, fiind transferat companiei care asigura contra cost prin contracte de service asistenta tehnica sau la alte companii prin asigurari suplimentare.

Riscul de inovatie-modernizare poate aparea in urma transferului de tehnologii, prin inovatii brevetate, sau aplicatii astfel incit compania sa nu reuseasca sa ofere serviciile si produsele realizate sub licenta, programele web, la parametri proiectati, la nivelul tarilor dezvoltate.

Riscul tehnic este foarte pregnant in domeniul tehnologiei informatiei unde reteaua internet poate da semne de risc tehnic: imputinarea adreselor disponibile, cai de rulare- cautare saturate, dificultati de instalare si de configuratie. Pentru securitatea comunicarii pe internet se poate incredinta unui operator de retea responsabilitatea securitatii

• Riscul de produs/industrial:

Abordeaza urmatoarea problema: ce se intampla daca produsul respectiv nu mai e la moda sau daca cererea scade din alte motive. De obicei, aceasta schimbare se produce gradual, sau pe tiparul „ciclului de viata al produsului”, lasand timpul necesar trecerii la un alt domeniu. Uneori insa, neprevazutul se intampla si atunci afacerea cade peste noapte.

• Riscuri in gestionarea resurselor umane

Incompetenta; depasirea competentei; exces de putere; mentalitatea, cultura, educatia persoanelor implicate in afacere. Factorul general de educatie este cel mai puternic in ceea ce priveste expunerea la mesaje despre evenimentele politice, publice, culturale si sociale. Expunerea la informatie variaza in functie de virsta: creste atingind un maxim intre 30 si 40 de ani, pentru a descreste apoi. Doar persoanele cu un inalt nivel de educatie urmaresc voluntar emisiunile informative. Oamenii percep ceea ce sunt pregatiti sa perceapa.

Stereotipurile desemneaza acele structuri mentale care selecteaza si stocheaza informatia, tiparele care prefigureaza raspunsul selectind ceea ce cultura noastra a definit pentru noi si percepem ceea ce cultura noastra, intr-o forma stereotipa, a ales pentru noi. Educatia formeaza deprinderea de a examina sursele de la care se obtin informatii conducand la selectarea lor cu evidentierea erorilor si a provenientei lor. Un alt aspect al acestui factor de risc provine din fenomenul de calificare si descalificare a salariatilor. Fenomenul de descalificare consta in pierderea experientei de lucru care se produce odata cu informatizarea tuturor meseriilor. Se substituie procesul de adunare de informatii cu un proces de scanare a unei baze de date si se inlocuieste judecata si experienta cu proceduri de invatare sau cu modele si calcule. Scade capacitatea de expertiza a unei situatii si a cunoasterii provenite din experienta.

Sistemele traditionale trebuie combinate cu calculatorul, acest lucru insemnind management stiintific. Cunoasterea practicilor manageriale este mai importanta decit cunoasterea detaliata a fiecarui proces in parte. Responsabilitatea profesionala este o problema de educatie sociala si ea trebuie formata in procesul de instruire si desavirsita in primii ani de munca. Procesul de perfectionare si invatamant urmareste formarea unor specialisti cu o inalta tinuta etica si morala.

• Riscuri in gestionarea resurselor materiale, aprovizionare si desfacere.

Orice afacere implica resurse. Cele mai importante elemente sunt:
-Resursele afacerii trebuie sa fie accesibile:
-cand ai nevoie de ele
-in cantitati suficiente
-la calitate maxima
-la un pret accesibil
-Resursele trebuie sa fie disponibile tot timpul
-Ce riscuri ameninta distributia
-Fluctuatiile de pret
-Existenta unor provizii sau alternative potrivite

Daca este vorba de resurse intelectuale trebuie luate toate masurile pentru a fi protejate.

• Riscul documentatiei

Documentatie de organizatie cu erori sau omisiuni, semnata de oameni care nu aveau competenta sa o avizeze sau care nu respecta jurisdictia sau legile tarii. In domeniul tehnologiei informatiei toate paginile web trebuie sa respecte legislatia tarii in care este formata pagina respectiva de web. Controlul pagini web este de resortul justitiei, sesizata de particulari sau de puterile publice. Contractele avand masuri legale de protejarea dreptului intelectual si industrial, trebuie incheiate cu asistenta unui consilier juridic.

• Riscuri de logistica- comunicatii interne si externe companiei.

• Riscuri financiare

Aceste riscuri conduc, de obicei, la adaptarea greoaie la competitivitate. Aici se pot evidentia urmatoarele: riscul de pret, riscul valutar, riscul de transfer valutar, risc de aplicare TVA, risc de impozit.

Riscul de pret

Riscul de pret apare datorita neconcordantei pretului in timp, intre momentul incheierii contractului si momentul incasarii sau al platii. Acest risc se resimte mai ales in cazul incheierii unor contracte pe termen lung sau cu livrare esalonata pe mai multi ani, daca pretul este fix.

Riscul valutar

Riscul valutar consta in posibilitatea inregistrarii unei pierderi in cadrul unei tranzactii fianciare ca urmare a modificarii cursului valutar (apreciere, depreciere) a valutei de contract, in intervalul dintre momentul incheierii contractului si data efectuarii platii in valuta. Riscul valutar apare frecvent in conditiile actuale ale economiei de piata in care cursurile monetare fluctueaza sub imperiul legii cererii si ofertei. Creste riscul valutar, vulnerabilitatea tarii in fata socurilor exteme daca populatia va tine banii in
banci, in valuta. Acest lucru este posibil in urma schimbarii comportamentului de economisire al populatiei. Un alt comportament poate fi cel de a tine banii, tot in valuta, acasa. Fondurile care nu mai sunt atrase de banci pot influenta consumul, avand efect asupra cresterii preturilor.

Riscul de transfer valutar

Riscul de transfer valutar apare datorita unor conditii cu caracter economic, financiar, valutar sau politic. Acest risc apare frecvent cand sunt introduse restrictii pentru efectuarea transferului valutar sau cand taxele de transfer sunt majorate excesiv. Intre riscurile de pret si cele valutare exista interconditionare. Pierderile datorate fluctuatiei monetare se reflecta in deteriorarea pretului real, iar schimbarea preturilor produselor si serviciilor influenteaza fluctuatiile cursurilor monetare. Dezvoltarea retelei globale de comunicatii intre calculatoare a permis introducerea si folosirea pe scara tot mai larga a sistemelor electronice de plati. Acest gen de aplicatii pot fi vazute ca o latura a utilizarii calculatoarelor si retelelor in activitati financiare si comerciale la mare distanta.

Risc de aplicare TVA

Modul de aplicare al TVA-ului activitatilor de comert si in special la cele de comert electronic este de natura sa creeze distorsiuni in concurenta economica. TVA-ul comunitar nu trebuie dat daca beneficiarul serviciilor a contractat cu o intreprindere stabilita in afara Uniunii Europene.

Risc de impozit

Impozitul reprezinta unul din principalele elemente de cost si risc intr-un contract de parteneriat public privat (PPP). La aceste tipuri de proiecte este important sa intelegem costurile si riscurile aferente impozitelor, sa controlam costurile si riscurile aferente impozitelor, sa alocam costurile si riscurile aferente impozitelor.

Referitor la sistemul de impozitare si evolutia acestuia in proiecte- public- privat se au in vedere:
-cota de impozit pe profit 25%
-pierderea fiscala e deductibila pentru urmatorii 5 ani
-tendinta e de scadere a impozitului pe profit si de crestere a impozitului pe dividende
-impozitul cu retinere la sursa 10% la dobanda ce se plateste nerezidentilor care acorda imprumut, dar acest impozit este subiect al conventiilor pentru evitarea dublei impuneri si al altor posibile reduceri sau scutiri.
-conform contabilitatii romanesti, modificarile valorilor in LEI rezultate din reevaluarea imprumuturilor in EUR sau USD, conduc la pierderi sau castiguri din curs valutar
-pierderile din curs valutar aferente imprumuturilor in EUR/USD sunt deductibile (dar limitate de restricitiile “thin capitalization”)
-castigurile din diferente de curs valutar la imprumuturile in EUR/USD sunt impozabile

• Riscul de firma/companie

Riscul operational, concurential, de implantare, risc conjunctural se combina producind riscul de firma/companie. Exista o contradictie aparenta intre nevoia de comunicatii si conectivitate, pe de o parte si necesitatea asigurarii confidentialitatii si autentificarii datelor la calculatoare si retele, pe de alta parte.
Legea lui Murphy spune ca „daca ceva merge rau, acesta va merge din ce in ce mai rau”. Multi manageri de risc operational considera ca Murphy a fost un optimist.

Riscul operational

Riscul operational poate fi dat de:
-suprapreciere
-abundenta de informatii si viteza lor
-timpul pentru a interpreta imaginea este prea scurt
-supravegherea continua
-dependenta de sisteme automate
-dependenta de specialistii in calculatoare care au schimbat cultura locului de munca; sistemele de control computerizate nu dau oamenilor posibilitatea de a invata cum sa se descurce in situatii critice.
-IT, erori de sistem incluzand virusi
-probleme de confidentialitate si securitate
-greseala umana
-frauda si furt
-slabiciuni in controlul/supervizarea interna
-dezastre naturale sau datorate omului care implica oameni, premize sau echipamente
-erori in procesul de productie sau in alte segmente cheie ale afacerii
-increderea in produs
-erori in distributie
-regulamente de siguranta si sanatate
-deficiente in personal
-dependenta de partile contractoare sau finantarea externa.

Riscul concurential

Realitatea dura a competitiei este cunoscuta si inteleasa de oricine implicat intr-o afacere – de la alegerea preturilor, marketingul produselor sau al serviciilor pana la viteza cu care altii iti pot copia ideile. Luand in considerare faptul ca frontierele nationale inceteaza a mai fii bariere, dezvoltarea tehnologica alerta, aliantele strategice care se schimba peste noapte poti stii cu siguranta cine este competitia?

Informatia despre competitorii cunoscuti este foarte valoroasa, dar de cele mai multe ori provocarea vine de unde nici nu te astepti. Astfel este incerta prevederea competitiei cu concurenta ca urmare a prezentarilor date utilizind tehnologia informatiei.

Riscul de implantare

In Europa, o intreprindere din cinci estimeaza ca minim impactul unei brese in sistemul informatic asupra activitatii organizatiei. Nu este suficient sa cumpere echipamentul necesar pentru a fi protejate, pentru ca aceasta inseamna doar inceputul punerii in practica a politicii de securitate. Lipsite de mijloace certe dar mai ales avind deficit de informatii un numar mare de intreprinderi minimizeaza riscurile stiind care sunt problemele.

Riscul conjunctural
Riscul conjunctural apare in conditiile pietei utilizind in special tehnologia informatiei si proceduri juridice, in afara sferei de control a actionarilor.
• Riscuri datorate contractelor incheiate si intirziate sau neonorate.
• Riscul personal

Acesta depinde de forma legala a afacerii, de legislatia relevanta si practicile comerciale. In principiu, actionarii nu sunt responsabili (decat daca sunt obiectul unei garantii specifice) pentru datoriile companiei. Recent, curtile de justitie au inceput sa caute mintea directoare care se afla in spatele companiei (individ sau companie-mama) ai sa-i traga la raspundere pe cei responsabili. In unele tari, exista completari noi ale legilor care vizeaza „persoana din umbra”, alta decat directorul companiei si care poate fii facuta responsabila pe baza faptului ca a influentat sau controlat actiunile respectivei afaceri.

Partenerii isi impart riscurile intre ei. Acest lucru inseamna ca fiecare partener poate fi facut responsabil pentru intreaga datorie a companiei. Un creditor poate alege sa dea in judecata numai un singur partener, acela pe care creditorul il considera apt de a plati pierderile. Inainte de a te alatura unui parteneriat, trebuie avuta in vedere solvabilitatea acestuia. Bancile care fac imprumuturi companiilor mici si mijlocii, cer de obicei, garantii din partea actionarilor majoritari. Astfel bancile, trec dincolo de scutul protectiv al companiilor cu raspundere limitata pentru a putea, in eventualitatea unei pierderi, sa recupereze datoria.

• Relatiile publice
Puterea presei si a altor grupuri de presiune este un subiect real pentru multe afaceri. Este foarte important sa fii perceput ca actionand corect, pentru ca foarte usor poti deveni subiect de critica. Riscul de reputatie trebuie luat foarte in serios.

facebook delonixgoogle pluslinkedinpinteresttwitteryoutube

online marketing