La baza managementul riscului stau trei elemente fundamentale:

  1. evaluarea riscurilor;
  2. planificarea raspunsului la factorii de risc
  3. monitorizarea si controlul riscurilor.

Dintr-un alt punct de vedere procesul managementului de risc include patru pasi: evaluare, control, transfer si minimizarea sau limitarea pierderilor.

  • Evaluarea riscurilor – Cautarea sistematica a factorilor de risc in interiorul evenimentului de realizat.
  • Planificarea raspunsului la factorii de risc – Identificarea fiecarui risc in functie de tipul si gradul sau de gravitate pentru evenimentul analizat si gasirea unei strategii adecvate de raspuns pentru fiecare caz in parte. Strategiile de raspuns contin schimbari in ceea ce priveste responsabilitatile in cadrul evenimentului, a cailor de comunicare intre elementele componente, a modificarii scopurilor evenimentului sau a specificatiilor ce intervin asupra rezultelor finale stabilite.
  • Monitorizarea si controlul riscurilor – Implementarea strategiilor de raspuns si monitorizarea efectelor pe care aceste schimbari le pot aduce in cadrul evenimentului analizat.

Strategiile de control ale riscului trebuie insa ajustate in functie de efectele pe care le produc, avand grija ca toate partile implicate in derularea evenimentului sa fie de acord cu aceste modificari.

Riscul nu trebuie inteles ca fiind un element distrugator. Riscul poate conduce la oportunitati extraordinare pentru cei care stiu cum sa il foloseasca. Scopul este de a cunoaste riscul si a-l folosi pentru succesul nostru. Solutia nu este evitarea completa a riscului, care de altfel este imposibil, ci evitarea riscurilor care nu pot fi intelese, cotrolate si monitorizarea si utilizarea riscurilor ramase in scopul succesului. Existenta riscurilor a condus la dezvoltarea structurilor care se ocupa cu managementul riscului. Progresul omenirii nu ar fi fost posibil daca riscul ar fi fost evitat.

Evitarea riscurilor este o cale sigura catre esec. Un risc mai mare poate conduce la un cistig mai mare. Afacerile de valoare se concentreaza pe un cistig de calitate prin evaluarea corecta si tot mai sofisticata a raportului dintre risc si cistig.

Primul pas in dezvoltarea celei mai bune strategii este evaluarea corecta a mediului de afaceri. Utilizand metode cantitative si calitative, evaluarea include atat examinarea riscurilor financiare cat si a celor operationale”

Controlul riscului incepe cu un management strategic de calitate. Managementul riscului este parte integranta a managementului unei afaceri, o functie de conducere, cu alte cuvinte. De aceea, controlul riscului incepe cu alegeri si decizii manageriale bine informate. Ce ar trebui sa faca un manager general? Care ar fii punctul de plecare al actiunii acestuia? Schema ar trebui sa cotina urmatoarele:

  • Sa creeze un plan de strategie adaptabil
  • Sa faca alegeri informate
  • Sa decida asupra investitiilor de afaceri si asupra dezvoltarii afacerii
  • Sa imputerniceasca angajatii
  • Sa conceapa, sa implementeze si sa imbunatateasca toate procesele afacerii
  • Sa evalueze si sa controleze riscul
  • Sa masoare si sa monitorizeze performanta.

Deci, factorul de risc este valoarea incrementala concretizata in a avea un plan strategic flexibil, care ia in calcul alegerile constiente de consecinte, deciziile facute de oameni imputerniciti, prin procese in continua imbunatatire, avand ca suport sisteme excelente de informatii. Multe organizatii considera ca pot delega factorul de risc. Este la fel de sigur ca si un top management poate sa-si asume responsabilitatea riscului.

facebook delonixgoogle pluslinkedinpinteresttwitteryoutube

online marketing